Torkkelin kukat torilta ja puutarhalta

Torkkelin Puutarha

Lempääntie 553
Forssa
30100
+358400 877806
info@torkkelinpuutarha.net

Forssan kukkamarkkinoilla 2015 ja tulemme myös 2016

09.03.2016 09:37

Yle uutiset 

 |

Suomalainen kesäkukka pärjää vain laadulla

Forssalainen kukkatarhuri Juha Torkkel pyörii väkkäränä myyntipöytiensä keskellä Forssan kukkamarkkinoilla. Lämmin on saanut ostajat liikkeelle ja kauppa käy. Paikalliset arvostavat kotimaisia kukkia. Vain laadulla pärjää, sanoo puutarhuri.

Puutarhayrittäjä Juha Torkkel Forssasta
Forssan lauantain kukkamarkkinoilla taimi- ja kukkatarjonta oli ylenpalttisen runsas. Kun ostajalla on valinnan varaa, näyttävyys, erikoisuus ja laatu ratkaisevat, sanoo kukkatarhuri Juha Torkkel. Kuva: Markku Karvonen / Yle

Kotimainen koristekasvien tuotanto on kilpailussa tiukilla muuallakin kuin Suomessa. Hollantilainen massatuotanto jyrää samalla tavalla myös länsi- ja etelänaapuriemme markkinoilla. Torkkelin puutarha Forssassa on keskittynyt kesäkukkiin. Sen markkinoilla laatu ja paikallisuus ovat valtti.

”Läheltä saa parempaa”

– Ulkomaisen tuonnin merkitys kasvaa kaiken aikaa. Ainoa millä paikallinen yritys pystyy kilpailemaan, on että tuotteet ovat hyvälaatuisia. Kukka on tuotteena sellainen että kun sitä kuljetetaan pari päivää rekassa, laatu jo kärsii, sanoo Juha Torkkel.

– Vaikka rekka tuo lastin Hollannista Suomeen parissa päivässä, ottaa aikansa ennen kuin se on kuluttajalla. Vain laadulla pärjätään. Kukissa lähellä tuotettu on aina parempi kuin kaukaa tuotu, hän vakuuttaa.

Kesäkukkien kauppa alkoi vauhdilla

– Kaikki kesäkukat menevät nyt kun kelit paranivat. Amppeleita menee paljon, samoin ruukkukukkia. Ihmiset jo tottuivat pitkään viileään kevääseen, ja lämmin saa heti ostajat liikkeelle.

– Tänä keväänä ei kesäkukissa ole suurta hittituotetta. Omalla pöydällä erikoisuus on musta petunia, sitä ihmiset käyvät ihmettelemässä. Mustia kukkia ei ole tarjolla niin paljon. Tai eihän kukka ole musta, mutta näyttää siltä.

– Varhemmin keväällä orvokki päätuote, nyt menee perinteisiä amppelikasveja; pelargonit ja verbenat menevät hyvin, sanoo Juha Torkkel.

– Verbenaa ihmisille suosittelen, se on kaunis eikä niitä näe niin paljon. Pelargonit ovat ruukkukukissa ikisuosikki, vaikka kasviryhmä on jo niin vanha.